Mitä faskiat ovat faskiakäsittely, espoon keskuksen fysioterapia

Faskiakäsittely – avain kivuttomaan ja joustavaan kehoon

Faskiakäsittely on paljon käytetty hoitomuoto erityisesti nykyään, kun istutaan pitkään tai kärsitään liiallisesta rasituksesta. Faskiakäsittelyä hyödynnetään erityisesti parantamaan lihasten toimintaa, lisäämään liikkuvuutta ja vähentämään kipua.

Lue lisätietoa faskiakäsittelystä ja sen hyödyistä. 

Mitä on faskia?

Faskia on sidekudosverkko, joka ympäröi ja tukee lihaksia, luita ja elimiä koko kehossa. Se on elintärkeä osa kehomme anatomiaa, toimien sekä tukena että liikkumisen mahdollistajana. Faskia auttaa myös vähentämään kitkaa lihasten välillä, mahdollistaen sujuvan liikkeen. 

Faskian toimintahäiriö oireet

Faskian toimintahäiriöt voivat aiheuttaa kipua, jäykkyyttä ja liikkuvuuden rajoituksia. Oireet voivat ilmetä monin eri tavoin, kuten jäykkänä niskana tai epämääräisenä lihaskipuna. Toimintahäiriöt voivat johtua monista eri tekijöistä kuten vammasta, liikunnan puutteesta tai yksipuolisesta kuormituksesta. 

Faskioiden tilanteeseen voidaan vaikuttaa koko kehon ja lihasten aktivoinnilla.

Mikä auttaa faskiakipuun?

Faskiakipuun voi auttaa monipuolinen lähestymistapa, joka sisältää liikuntaa, venyttelyä ja erityisiä faskiaan kohdistuvia hoitomuotoja. Hyvään hoitosuunnitelmaan kuuluvat usein myös lepo, oikeanlainen ravitsemus ja nesteytys sekä stressin hallinta. 

Itsehoitona kehonhuolto ja liikunta 

Säännöllinen venyttely voi auttaa pitämään faskiat joustavina ja ehkäisemään erilaisia kireystiloja. Dynaamiset venytykset ennen liikuntaa ja staattiset venytykset liikunnan jälkeen ovat tehokkaita. 

Aerobinen liikunta kuten kävely, juoksu tai uinti, parantavat verenkiertoa ja voivat auttaa lievittämään kipua. Myös lihaskuntoharjoittelulla on tärkeä rooli faskian terveydessä. 

Manuaalinen hoito – fysioterapia, osteopatia ja kiropraktiikka 

Fysioterapeutit voivat tarjota monipuolista apua faskiakipuun. He voivat käyttää erilaisia manuaalisia tekniikoita kuten syväkudoshierontaa ja mobilisaatiota, lievittääkseen kipua ja parantaakseen liikkuvuutta. 

Osteopatia- ja kiropraktiikkahoidot keskittyvät kehon rakenteellisen tasapainon palauttamiseen, mikä voi olla hyödyllistä myös faskiakivun kannalta. 

Faskiakäsittely eli lihaskalvo aktivoidaan

Miten faskiakäsittely toimii?

Faskiakäsittely toimii vapauttamalla kireyksiä ja parantamalla verenkiertoa faskiakudoksissa. Tämä voi tapahtua manuaalisen terapian, kuten hieronnan tai painallustekniikoiden tai itsehoidon, kuten foam roller -rullauksen kautta. Tutustu seuraavaksi tarkemmin faskiakäsittelyyn. 

Faskiamanipulaatio 

Faskiamanipulaatio on tekniikka, jossa fysioterapeutti käyttää käsiään tai erikoistyökaluja vapauttaakseen jännittyneitä faskiakudoksia. Tämä voi auttaa lisäämään liikkuvuutta, vähentämään kipua ja parantamaan kehon yleistä toimintakykyä. 

Faskiamanipulaation avulla voidaan hoitaa perinteisiä tuki- ja liikuntaelinvaivoja sekä lisäksi sisäelinten toimintahäiriöitä. Lihaskalvoja käsittelemällä voidaan hoitaa muun muassa närästystä, yskää, äänen käheyttä tai vatsavaivoja. Hoidon avulla pystytään vähentämään jännitystä sisäelinten ympärillä olevissa lihaskalvoissa. 

Tutustu lisää faskiamanipulaatiohoitoon.

Milloin hakeutua käsittelyyn?

Käsittelyyn on hyvä hakeutua, kun koet kroonista kipua, liikkuvuuden rajoituksia tai muita faskian toimintahäiriöihin viittaavia oireita. Myös ennaltaehkäisevä hoito on tärkeää, erityisesti aktiivisesti urheileville tai fyysisesti rasittavissa ammateissa työskenteleville. 

Faskiakäsittelyn jälkeen

Huomioi seuraavat asiat faskiakäsittelyn jälkeen. 

  1. Levollisuus ja palautuminen: Keho saattaa tarvita aikaa palautumiselle. Vältä siis raskasta liikuntaa välittömästi hoidon jälkeen. 
  2. Jatkuva hoito: Säännöllinen venyttely ja itsehoito auttavat ylläpitämään hoidon tuloksia ja ehkäisemään uusien ongelmien syntymistä. 
  3. Nesteytys: Riittävä vedenjuonti auttaa elimistöä poistamaan kuona-aineita ja ylläpitämään faskian joustavuutta. 
  4. Seurantakäynnit:  Joissakin tapauksissa saatetaan suositella seurantakäyntejä, jotta voidaan varmistaa hoidon tehokkuus ja tehdä tarvittavat säädöt hoitosuunnitelmaan.

Faskiakäsittely on usein osa laajempaa hoitokokonaisuutta, joka voi sisältää muitakin terapiamuotoja riippuen yksilön henkilökohtaisista tarpeista. On tärkeää keskustella hoitosuunnitelmasta ammattilaisen kanssa, joka osaa arvioida parhaan lähestymistavan jokaiselle yksilöllisesti. 

Faskioiden hoitaminen lisää esimerkiksi yleistä terveyttä.

Varaa aika faskiakäsittelyyn Espoon Keskuksen Fysioterapialta

Kärsitkö esimerkiksi tuki- ja liikuntaelinvaivoista? Oletko kokeillut erilaisia vaihtoehtoa tuloksetta? Ongelmasi voi liittyä juuri faskiakalvoihin, joita voidaan hoitaa esimerkiksi faskiamanipulaation avulla. 

Espoon Keskuksen Fysioterapia hoitaa faskiakäsittelyä suurella ammattitaidolla. 

Varaa aika ja fysioterapeutti tarkistaa yksilöllisen tilanteesi.