Fysioterapialla voidaan edistää asiakkaan terveyttä ja hyvinvointia.

Fysioterapeutti – Fysioterapeutin työtehtävät ja sopivan fysioterapeutin valinta

Fysioterapeutti auttaa asiakkaita parantamaan ja ylläpitämään fyysistä toimintakykyä ja elämänlaatua. Fysioterapeutin ammattinimikettä saa käyttää ja ammattia harjoittaa vain tutkinnon suorittanut fysioterapeutti. Fysioterapian tavoitteena on edistää terveyttä, ehkäistä sairauksia ja kuntouttaa erilaisista vammoista tai sairauksista kärsiviä ihmisiä.

Tässä artikkelissa kerromme, mitä fysioterapeutin työtehtävät pitävät sisällään ja mihin fysioterapeutit voivat erikoistua. Autamme sinua myös valitsemaan tarpeisiisi sopivan fysioterapeutin.

Fysioterapeutti (AMK) on sosiaali- ja terveysalan ammattilainen

Fysioterapeutiksi kouluttaudutaan ammattikorkeakoulussa ja tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä eli tyypillisesti 3,5 vuotta. Fysioterapeutilta vaaditaan hyviä ihmisen anatomian, fysiologian ja motorisen oppimisen taitoja sekä kykyä ymmärtää ihmisen toimintakykyä rajoittavia tekijöitä.

Fysioterapian tarkoitus on edistää asiakkaan liikkumista, jonka vuoksi fysioterapeutilta vaaditaan kykyä tutkia ja arvioida sekä neuvoa ja opastaa asiakasta. Myös hyvät vuorovaikutustaidot ovat erittäin tärkeitä.

Fysioterapeutti voi erikoistua moniin erikoisaloihin

AMK-tutkinnon suorittanut fysioterapeutti voi perusopintojen jälkeen erikoistua valitsemaansa fysioterapian erikoisalaan, kuten ortopediseen manuaaliseen terapiaan, lymfaterapiaan tai urheilufysioterapiaan. Erikoistumista varten fysioterapeutin tulee hakeutua täydennys- ja erikoistumiskoulutuksiin. Fysioterapian erikoisaloja on monia ja seuraavaksi esittelemme niistä yleisimpiä.

Työfysioterapia

Työfysioterapeutti keskittyy työperäisten vaivojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon, auttaen asiakkaita parantamaan työkykyään ja vähentämään sairauspoissaoloja. Suurimmat työikäisten kuntoutusta vaativat vaivat ovat erityisesti ylä- ja alaselkäkivut.

Ikääntyneiden tai lasten fysioterapia

Fysioterapia voi keskittyä tietyn ikäisten ihmisten toimintakykyä parantaviin toimenpiteisiin. Esimerkiksi ikääntyneiden fysioterapia eli geriatrinen fysioterapia, auttaa säilyttämään toimintakyvyn, parantamaan liikkuvuutta ja ehkäisemään kaatumisia. 

Lasten fysioterapia keskittyy lasten ja nuorten erityisiin tarpeisiin, auttaen heitä kehittymään ja kuntoutumaan erilaisista fyysisistä haasteista.

Tuki- ja liikuntaelinten fysioterapia

Tuki- ja liikuntaelinten fysioterapeutti hoitaa erityisesti lihas-, nivel- ja luustovaivoja, kuten selkä- ja niskakipuja. Esimerkiksi selkään erikoistunut fysioterapeutti osaa auttaa pitkään vaivanneissa ylä- ja alaselkäkivuissa.

Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapeutti työskentelee erityisesti urheilijoiden kanssa ja hänen tehtävänsä on hoitaa urheiluvammoja, parantaa urheilijan suorituskykyä sekä auttaa kuntoutumisessa. Urheilufysioterapeuttina toimiminen vaatii erillisen urheilufysioterapeutin sertifikaatin.

Lue artikkelistamme, mitä eroa on urheiluhieronnalla ja klassisella hieronnalla?

Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan vaivoihin erikoistunut fysioterapeutti hoitaa asiakkaan lantionpohjan alueen ongelmia, kuten virtsankarkailua ja synnytyksen jälkeisiä vaivoja.

Ortopedinen manuaalinen terapia (OTM)

Ortopedinen manuaalinen terapia on fysioterapian erikoisala, jonka avulla voidaan tutkia asiakkaan fyysisen toimintakykyä, hermo-, lihas- ja nivelrakenteita sekä ennaltaehkäistä toimintahäiriöitä. OTM-koulutus on fysioterapiakoulutuksen lisäksi tehtävä 2,5 vuoden erikoistumiskoulutus.

Lymfaterapia

Lymfaterapeutti erikoistuu imusuoniston ongelmiin, kuten turvotuksen hoitoon. Turvotus voi johtua esimerkiksi sairauksista tai leikkauksista.

Lymfaterapia Espoo – tutustu lymfaterapian palveluihin.

Fysioterapeutti (AMK) on sosiaali- ja terveysalan ammattilainen.

Mitä kaikkea fysioterapeutti voi tehdä?

Fysioterapeutti voi tarjota monenlaisia palveluja ja hoitoja riippuen asiakkaan tarpeista ja vaivoista. Yleisesti fysioterapeutin työtehtävät koostuvat asiakkaan fyysisen toimintakyvyn tutkimisesta ja arvioinnista. Lisäksi fysioterapeutti määrittää sopivat hoitomenetelmät, kuten käytetäänkö manuaalista terapiaa, liikehoitoja, lämpö- tai kylmähoitoja, tai muuta fysikaalista terapiaa.

Fysioterapeutti suunnittelee jokaiselle asiakkaalle yksilöllisen hoitosuunnitelman ja harjoitusohjelman, jotka auttavat asiakkaan toimintakyvyn ylläpidossa ja parantamisessa. Esimerkiksi leikkauksen jälkeen fysioterapeutti suunnittelee kuntoutuksen ja tekee siihen liittyvän ohjelman. 

Missä fysioterapeutti voi työskennellä?

Fysioterapeutti voi työskennellä monenlaisissa ympäristöissä, kuten julkisen sekä yksityisen terveydenhuollon parissa. Yleisimpiä työskentelypaikkoja ovat sairaalat ja terveyskeskukset, kuntoutuslaitokset, yksityiset fysioterapia- ja hierontakeskukset, yritykset ja työterveyshuolto, urheiluseurat, sekä kotihoito. 

Miten valita omiin tarpeisiin sopiva fysioterapeutti?

Onko sinulla toimintakykyä rajoittavia vaivoja tai kiputiloja? Mietitkö fysioterapiaan hakeutumista? Sopivan fysioterapeutin löytäminen voi tuntua haastavalta, joten haluamme auttaa sinua löytämään juuri tarpeisiisi sopivan fysioterapeutin. Muista ainakin nämä asiat, kun aiot hakeutua fysioterapiaan:

Valitse fysioterapeutti, joka on erikoistunut sinun vaivaasi tai tarpeisiisi. Voit selvittää asian myös soittamalla valitsemaasi fysioterapiakeskukseen.

Tarkista, mikä fysioterapeutin koulutus ja työkokemus alalta on. Monet fysioterapeutit suosittelevat alkukartoitusta tilanteen selvittämiseksi. 

Ole myös yhteydessä lääkäriin, jos et ole varma terveytesi tilasta ja siitä voitko mennä fysioterapiaan.

Fysioterapeutti Espoo

Espoon keskuksen fysioterapia tarjoaa laajoja terveyspalveluita aina fysioterapiasta hierontaan ja lymfaterapiasta lantionpohjan hoitoihin. Voit tulla fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä. Alkututkimuksen ja hoitotarpeen tutkii aina koulutettu fysioterapeuttimme.

Mikäli tarvitset KELA-korvauksen fysioterapiasta, ole yhteydessä lääkäriisi lähetteen saamiseksi.

Shopping Cart