Jalkaterapia

Jalkojen hoito – kotihoito vai fysioterapia?

Etsitkö tietoa, miten voit parantaa jalkojesi terveyttä? Me annamme sinulle vinkkejä jalkojen hoitoon ja kerromme, milloin kannattaa hakea apua ja kääntyä fysioterapian puoleen.

Kotihoito -säännöllinen jalkahoito terveyden tukena

Säännöllinen liikunta parantaa jalkojen ja nilkkojen vahvuutta, joustavuutta ja kestävyyttä. Lisäksi se edistää hyvää verenkiertoa, joka on erityisen tärkeää jalkojesi terveydelle. Seuraavaksi muutamia syitä, joiden takia hoitaa jalkojen terveyttä.

Vahvistaa lihaksia ja parantaa verenkiertoa

Aktiivinen liikunta vahvistaa jalkojen ja nilkkojen lihaksia. Vahvat lihakset tukevat niveliä ja vähentävät rasitusvammojen riskiä. Liikunta stimuloin lisäksi verenkiertoa jalkoihin, mikä auttaa ravitsemaan lihaksia ja kudoksia sekä nopeuttaa vammojen paranemista.

Lisää joustavuutta, vähentää kipua ja tulehdusta

Aktiivinen liikunta kuten jooga tai pilates, voivat auttaa lisäämään jalkojen ja nilkkojen joustavuutta, mikä voi puolestaan vähentää loukkaantumisriskiä. Liikunnan avulla voidaan auttaa vähentämään kroonista kipua ja tulehdusta jaloissa, kuten nivelrikkoa tai plantaarifaskiittia.

Edistää tasapainoa ja koordinaatiota

Aktiiviset harjoitukset voivat parantaa tasapainoa ja koordinaatiota. Ne ovat tärkeitä motorisia taitoja, jotka mahdollistavat sujuvan ja tehokkaan liikkeen. Hyvä tasapaino ja koordinaatio auttavat vähentämään kaatumisen ja kompastumisen riskiä, parantavat kehon hallintaa ja liikkeen tehokkuutta.

Näin huolehdit jalkojesi hyvinvoinnista

Oikeanlaisella jalkojen hoidolla voit ennaltaehkäistä monia jalkavaivoja ja pitää ne terveinä pitkään. Alla olevat vinkit auttavat sinua jalkojen itsehoitoon kotona.

Pidä jalat puhtaina ja kuivina

Jalkojen säännöllinen peseminen auttaa poistamaan lian ja bakteerit, jotka voivat puolestaan aiheuttaa infektioita. Se ehkäisee erilaisia sieni- ja bakteeri-infektioiden syntymistä. Erityisen tärkeää puhtaana pito on, jos sinulla on haavoja tai rakkuloita jaloissasi. Jalkasieni ja jalkojen pahanhajuinen hikoilu voivat olla seurausta huonosta hygieniasta.

Valitse oikeanlaiset kengät

Valitse jalkineet, jotka sopivat sinun jalkojesi muotoon. Kenkien tulee tukea jalkaa oikeista kohdista. Vältä liian pieni, suuria tai kapeita kenkiä, sillä ne voivat aiheuttaa hiertymiä, rakkoja, vaivaisenluun tai muita jalkaongelmia.

Liian ahtaat kengät voivat muun muassa painaa kynsiä ja aiheuttaa kynsivaurioita tai sisäänkasvaneita kynsiä. Valitse siis kengät, joissa varpailla on tilaa liikkua.

Käytä jalkavoidetta kosteutukseen

Käytä säännöllisesti jalkavoidetta pitämään ihosi pehmeänä ja kosteutettuna. Tämä auttaa estämään jalkojen ihon halkeilemista ja kovettumien muodostumista. Kovettumia syntyy usein jalkapohjiin, erityisesti isovarpaan ja pikkurillin tyvinivelen alueelle sekä kantapäihin.

Voit hoitaa kovettumia kätevästi kotona, mutta diabeetikoilla ja henkilöillä, joilla on heikentynyt tunto jaloissa, tulisi välttää kovettumien itsehoitoa kotona infektioriskin vuoksi.

Oikeanlainen kynsien hoito

Hyvä kynsien hoito on olennainen osa jalkojen terveyttä. Kynsien hoitaminen ei tarkoita ainoastaan niiden leikkaamista ja puhdistamista. Seuraavaksi joitakin vinkkejä kynsien hoitoon.

Kynsien leikkaaminen

Kynsien oikeaoppinen leikkaaminen ehkäisee esimerkiksi sisäänkasvaneita kynsiä. Liian lyhyeksi leikatut tai vinoon leikatut kynnet voivat olla kivuliaita ja ne ovat myös alttiita erilaisilla infektioille.

Kynsien puhdistaminen ja tarkistaminen

Pitämällä kynnet puhtaina voit estää bakteerien ja sienten kasvua. Tarkasta kynnet säännöllisesti erilaisten muutosten kuten värin, tekstuurin tai paksuuden havaitsemiseksi. Nämä voivat olla merkkejä kynsisienestä tai muista terveysongelmista.

Kynsien kosteuttaminen

Kuten iho, kynnet voivat kuivua ja halkeilla. Käytä kynsiöljyä tai kosteusvoidetta pitämään kynnet ja kynsinauhat kosteutettuina.

Jalkojen hieronta

Jalkahieronta voi olla erittäin rentouttavaa ja helpottaa jalkojen jännitystä pitkän päivän jälkeen. Se voi myös edistää verenkiertoa, lievittää kipua, parantaa verenkiertoa ja ylläpitää jalkojen lihasten joustavuutta.

Hierontaa ei tulisi suorittaa, jos sinulla on avoimia haavoja, ihoinfektioita tai verisuoniongelmia kuten suonikohjuja. Jos olet epävarma hieronnan sopivuudesta, voit aina kysyä asiaa terveydenhuollon ammattilaiselta. Ammattimaista jalkahierontaa suorittaa esimerkiksi koulutettu hieroja tai jalkaterapeutti.

Säännöllinen liikunta ja oikeanlainen ravitsemus

Säännöllinen liikunta pitää jalkasi vahvoina ja terveinä. Kokeile esimerkiksi kävelyä, uintia tai joogaa, jotka ovat jaloille lempeitä lajeja. Oikeanlaisen ruokavalio tukee myös jalkojen terveyttä. Varmista siis, että saat riittävästi kalsiumia ja D-vitamiinia ruokavaliostasi, luuston terveyttä varten.

Jalkoihin lisää liikkuvuutta venyttelyn avulla

Venyttely on olennainen osa jalkojen terveyden ylläpitämistä. Se auttaa parantamaan jalkojen ja nilkkojen liikkuvuutta, lisäämään lihasten joustavuutta ja ehkäisemään loukkaantumista.

Jalkahoito fysioterapian avulla

Fysioterapia on tärkeä osa jalkojen hoitoa, jolla voidaan parantaa toimintakykyä, lievittää kipua ja ennaltaehkäistä vammoja. Kerromme seuraavaksi lisää jalkaterapiasta, milloin mahdollisesti hakeutua hoitoon sekä hoidon alkukartoituksesta.

Mitä on jalkaterapia?

Jalkaterapia on terveydenhuollon ala, joka keskittyy alaraajojen, erityisesti jalkojen ja nilkkojen, terveyden ja toimintakyvyn edistämiseen, ylläpitämiseen ja palauttamiseen. Jalkaterapia voi sisältää erilaisia palveluita, kuten jalkojen tutkimusta ja arviointia, jalkaongelmien ehkäisyä ja hoitoa, jalkapohjallisten suunnittelua, jalkoihin liittyvien sairauksien hoitoa sekä ohjausta ja neuvontaa.

Jalkaterapeutit ovat koulutettuja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka ymmärtävät jalkojen anatomian ja biomekaniikan sekä niiden merkityksen koko kehon terveydelle ja hyvinvoinnille. He työskentelevät tiiviissä yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattilaisten, kuten lääkärien, fysioterapeuttien ja ortopedien kanssa, tarjotakseen kokonaisvaltaista hoitoa potilaille.

Tarvitsenko jalkaterapiaa?

Jalkaterapian tarve riippuu monista tekijöistä. Se voi olla hyödyllistä, jos sinulla on jalkoihin liittyviä oireita, kuten kipua, turvotusta, punoitusta, ihomuutoksia tai rajoitettua liikkuvuutta. Jalkaterapiaa voivat tarvita myös henkilöt, jotka kärsivät erilaisista jalkoihin liittyvistä sairauksista, kuten diabeetikot tai reumaatikot.

Säännöllistä jalkojen hoitoa saattavat myös tarvita henkilöt, jotka eivät pysty huolehtimaan jalkojensa hoidosta itse esimerkiksi huonon liikkuvuuden, näköongelmien tai muiden terveydellisten ongelmien vuoksi. Myös ikääntyvät henkilöt saattavat tarvita apua jalkojen hoidossa.

Lisäksi jalkaterapiaa voi harkita, jos käytät paljon jalkojasi työssäsi tai harrastuksissasi, kuten urheillessa. Jalkaterapeutti voi antaa neuvoja jalkojen itsehoidosta, oikeanlaisista kengistä sekä tarvittaessa suunnitella yksilölliset jalkapohjalliset tukemaan jalkojen oikeaa asentoa ja toimintaa.

Jalkaterapiaan hakeutumista ei tulisi lykätä, jos jaloissa on ongelmia. Mitä aiemmin ongelma havaitaan ja hoito aloitetaan, sitä parempi on yleensä hoitotulos. Jalkaterapeutti voi antaa myös ohjeita kotihoidosta ja jalkojen itsehoidosta, jotta jalkojen terveys säilyisi mahdollisimman hyvänä.

Ota rohkeasti yhteyttä ammattilaiseen, jos epäilet jalkaongelmia – usein ne ovat helposti hoidettavissa.

Hoito alkaa aina alkukartoituksella

Jalkahoito alkaa aina alkukartoituksella. Tässä vaiheessa jalkaterapeutti keskustelee kanssasi oireitasi, terveydentilastasi ja elämäntavoistasi, kuten työstäsi ja liikuntatottumuksista.

Sinulle tehdään fyysinen tutkimus jaloistasi, arvioiden esimerkiksi jalkojen ihon ja kynsien kunnon, jalkojen rakennetta, liikkuvuutta, voimaa ja jalan asentoa sekä kävelyä ja muita kuormittavia toimintoja.

Alkukartoituksen perusteella jalkaterapeutti voi tehdä diagnoosin, suunnitella yksilöllisen hoitosuunnitelman ja tarvittaessa ohjata sinut muiden terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotolle. Se on siis tärkeä osa jalkaterapian prosessia, jonka avulla voidaan varmistaa oikeanlainen ja tehokas hoito jalkojen terveyden ja toimintakyvyn edistämiseksi.

Espoon Keskuksen Fysioterapia

Jalkahoidon tarpeen arviointi Espoon Keskuksen Fysioterapiassa

Espoon Keskuksen Fysioterapiassa hoidetaan kaikenikäisiä asiakkaita, joilla on esimerkiksi iho- ja kynsimuutoksia, alaraajojen kiputiloja, jalkaterän ja varpaiden kuormitus- ja asentomuutoksia. Hoidamme myös erilaisia tuki- ja liikuntaelinvaivoja tai rasitus- ja urheiluvammoja.

Varaa itsellesi jalkaterapia ja huolehdi omasta terveydestäsi.

Kotikäyntimahdollisuus

Teemme myös kotikäyntejä. Kysy lisää ajanvarauksen yhteydessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart