Olet sitten urheilija, liikuntarajoitteinen, kroonisesta kivusta kärsivä tai olet toipumassa jostakin vammasta – fysikaalisesta hoidosta voi olla sinulle apua.
Fysikaalisia hoitoja käytetään kivun lievittämiseen sekä rentouttamaan lihaksia esimerkiksi akuuteissa kiputilojen hoidossa. Hoidon avulla voidaan vilkastuttaa verenkiertoa ja aktivoida lihaksia. Hoito auttaa sinua myös ymmärtämään kehoasi paremmin, ehkäisemään erilaisia vammoja ja ylläpitämään fyysistä terveyttä.
Tässä artikkelissa kerromme tarkemmin erilaisista fysikaalisista hoitomenetelmistä sekä niiden hyödyistä osana kivun lievitystä.
Mitä fysikaalinen hoito tarkoittaa?
Fysikaalinen hoito viittaa erilaisiin hoitomuotoihin, joissa voidaan hyödyntää esimerkiksi lämpöä, kylmää, valoa tai sähköä. Fysikaalisessa hoidossa keskitytään erityisesti ihmisten liikkumiskyvyn ja toimintakyvyn parantamiseen.
Fysikaalinen hoito käsittää erittäin laajasti erilaisia menetelmiä aina magneettihoidoista akupunktioon. Hoito on suunnattu erilaisten sairauksien, vammojen ja toimintahäiriöiden ennaltaehkäisyyn, hoitoon ja kuntoutukseen.
Fysikaalinen hoito toimii fysioterapian tukena
Fysikaalista hoitoa kutsutaan usein myös fysioterapiaksi, joka on kokonaisvaltainen lähestymistapa potilaan hoitoon. Fysikaalinen hoito on fysioterapian esi- tai tukihoitoa.
Fysioterapiaa käytetään laajasti monenlaisten potilaiden hoidossa. Se voi toimia osana kuntoutusta esimerkiksi leikkauksen, aivohalvauksen tai loukkaantumisen jälkeen. Lisäksi se auttaa monia kroonisista kiputiloista tai liikuntarajoitteista kärsiviä henkilöitä.
Fysioterapian menetelmiin kuuluvat terapeuttinen harjoittelu, manuaalinen ja fysikaalinen terapia sekä ohjaus ja neuvonta. Eri vaivoja voidaan saada poistettua kehosta esimerkiksi liikkuvuuden, voiman tai kestävyyden parantamisen avulla.
Fysikaaliset hoitomenetelmät – lämpöhoidot, mekaaniset hoidot, sähköiset menetelmät ja valon hyödyntäminen
Fysikaalisten hoitomenetelmien tarkoituksena on edistää paranemista, lievittää kipua, alentaa tulehdusta ja parantaa liikkuvuutta. Fysioterapeutti valitsee jokaisen yksilöllisiin tarpeisiin ja kiputiloihin sopivimmat hoitomenetelmät, yhdessä potilaan kanssa.
Lämpöhoidot
Lämpöhoito eli termoterapia sopii vilkastuttamaan verenkiertoa, avaamaan hiussuonia, lisäämään kudosten venyvyyttä ja laukaisemaan lihaksia vaivaavaa jännitystä.
Vähäisilläkin lämpötilan muutoksilla voidaan merkittävästi lisätä kudoksen aineenvaihduntaa. Pinta- ja syvälämpöhoitojen lisäksi tarjolla on kylmähoitoja.
Kylmähoito – Cyronic huippukylmähoito
Neuro Cryo Stimulation (NCS) -huippukylmähoidolla vaikutetaan kehoon sekä suoraan, että hermoston kautta. Huippukylmähoidolla saadaan verenkierto liikkeelle, sillä hoito käynnistää kehon luontaiset hoitomekanismit, aiheuttaen kehon reaktion termoshokin.
Lue lisää Cyronic huippukylmähoidosta.
Pinta- ja syvälämpöhoidot
Tässä hoidossa kudosten verenkiertoa vilkastutetaan lämmön avulla. Lämmön vaikutus saattaa levitä koko vartaloon ja jopa syviin kudoksiin. Vähäisillä lämpötilan muutoksilla voidaan merkittävästi lisätä kudoksen aineenvaihduntaa.
Syvälämpöhoidolla ultraäänen vaikutus muuttaa äänienergian lämmöksi kudoksissa. Sillä voidaan hakea apua esimerkiksi turvotukseen, tulehduksiin ja myös arpikudoksiin.
Mekaaniset hoidot
Fysikaalisessa hoidossa voidaan käyttää myös mekaanisia eli fyysisiä keinoja kivun lievittämiseen. Tämä voi sisältää esimerkiksi hierontaa, lymfaterapiaa sekä vetohoitoja.
Hieronta on osa fysikaalista hoitoa ja se hoitaa pehmytkudoksissa olevia lihasjännityksiä. Fysikaalinen hoito käyttää hierontaa usein lihasten rentouttamiseen, kivun lievittämiseen ja liikkuvuuden parantamiseen.
Lymfaterapiassa puolestaan hoidetaan erilaisista syistä tulleita turvotuksia sekä sairauksia, joiden yhtenä oireena turvotus on. Kudoksen ylimääräiset nesteet ja valkuaisaineet poistetaan imusuonten toiminnan nopeuttamiseksi. Tutustu lisää lymfaterapiaan.
Vetohoidossa voidaan käyttää joko laitteita tai manuaalisia tekniikoita venyttämään kehon osia. Tekniikkaa käytetään kivun lievittämiseen, hermojen puristukseen sekä nivelien paineen vähentämiseen.
Sähköiset kivunhoitomenetelmät
Esimerkiksi TENS (transkutaaninen sähköinen hermostimulaatio) ja sähköstimulaatiomenetelmät käyttävät sähkövirtoja kivun lievittämiseen. Niitä käytetään estämällä kipusignaalien kulku aivoihin tai stimuloimalla endorfiinien tuotantoa.
TENS on yksi tutkituimmista ja tehokkaimmista sähköisistä kivunhoitomenetelmistä.
Miten TENS toimii?
TENS (myös TNS) on lääkinnällinen laite, joka toimii vaihtoehtona kipulääkkeille tai on lääkehoidon tukena fysikaalisessa hoidossa. TENS-hoito tapahtuu ihon kautta hermostimulaatiolla. Lähelle kipukohtaa käytetään asennettavia elektrodeja, joiden kautta pienitaajuinen sähköimpulssi aktivoi kehon omia kipuja lievittäviä mekanismeja.
Hoitoa voidaan käyttää akuutissa eli helposti paikallistettavassa kiputilanteessa, joka on kestänyt alle kolme kuukautta. TENS soveltuu myös pitkäaikaisen ja kroonisen kivun hoitoon. Hoito toteutetaan aina osana fysioterapiaa.
Valoterapia
Valoterapian avulla voidaan vaikuttaa kudosten paranemiseen sekä erilaisiin iho-ongelmiin. UV-valon vaikutus ihosairauksien ja tulehduksien hoitoon on yleinen keino edistää ihon ja kudosten terveyttä. Fysioterapiaa tukemaan sopii erityisesti laservalohoito.
Laservalohoitoa käytetään haavojen parantamiseen ja kipujen lievittämiseen, lihasjännitykseen, tulehdukseen sekä iho-ongelmiin. Valohoitoa käytetään myös verenkierron tehostamiseen. Useimmiten kivunlievitystä saadaan jo ensimmäisellä hoitokerralla, mutta krooninen kipu vaatii useampia hoitokertoja.
Fysikaalista hoitoa voidaan käyttää monien kipujen hoidossa
Fysikaalinen hoito tarjoaa siis monia eri hoitomenetelmiä erilaisten vammojen ja kipujen hoitoon. Fysikaaliset hoitomenetelmät auttavat monille suomalaisellekin tuttuihin vaivoihin, kuten tuki- ja liikuntaelinsairauksiin ja nikama- sekä nivelvaivoihin.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Suomessa sairauspoissaolojen yleisin syy on juurikin pitkäaikaissairauksiin lukeutuvat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet. Fysikaalinen hoito tarjoaa tuki- ja liikuntaelinsairauksille erityisesti liikuntaharjoittelua ja mekaanista hoitoa pitkäaikaisen kivun hallintaan sekä toimintakyvyn parantamiseen.
Fysikaalinen hoito keskittyy hoitamaan lihas- ja luustojärjestelmien sairauksia, kuten nivelrikkoa ja selkävaivoja.
Nikama- ja nivelvaivat
Mekaanisen terapian keinoin fysioterapeutti käyttää käsiään nivelten liikkuvuuden parantamiseen. Nikama- ja nivelkäsittelyt poistavat niska-hartiaseudun jännitystiloja sekä esimerkiksi iskiaskipua.
Nivelrikko aiheuttaa usein lonkan liikkuvuuden rajoittumista, kun nivel jäykistyy herkästi ja pyrkii automaattisesti koukkuasentoon. Kireitä lihaksia, kuten lonkankoukistajia, venytetään kiputilojen ratkaisemiseksi fysikaalisen hoidon avulla.
Fysikaaliset hoidot Espoon Keskuksen Fysioterapialta
Fysikaaliset hoidot toimivat osana laajempaa fysioterapiaa. Lämpöhoidot, mekaaniset menetelmät, valo-, lämpö- ja sähköhoidot tarjoavat yhdessä sekä erikseen monipuolisia toimenpiteitä ja harjoitteita kiputilojen hoitoon.
Muista aina keskustella terveydenhoidon ammattilaisen kanssa ennen fysikaalisen hoidon aloittamista. Espoon Keskuksen Fysioterapia tarjoaa erilaisten vammojen hoitoon laadukasta hoitoa, fysioterapian hoitosuunnitelman mukaisesti.
Mikäli kärsit tuki- ja liikuntaelimistön sairauksista, akuuteista kiputiloista tai toimintakyvyn heikkenemisestä, ota yhteyttäammattilaisiimme.